Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Υποσιτισμός σε Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης.Λαϊκή Επιτροπή Άνω Πόλης



Νέα ανησυχητικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και σε σχέση με στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η σίτιση, προέκυψαν μετά από περιοδεία εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Οπως αποδεικνύεται, το θέμα του υποσιτισμού στους μαθητές, κυρίως του Δημοτικού, δηλαδή σε παιδιά 6-12 χρόνων, εξελίσσεται σε οξύτατο πρόβλημα.

Στο 54οΔημοτικό Σχολείο (στην οδό Ολυμπιάδος), όπου ήδη έχει πραγματοποιηθεί παρέμβαση από τη Λαϊκή Επιτροπή της Ανω Πόλης και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το ζήτημα του πετρελαίου φαίνεται να λύθηκε, αλλά το ζήτημα υποσιτισμού κάποιων μαθητών παραμένει. Κάποιες ανάγκες προσπαθούν να καλύψουν οι δάσκαλοι σε συνεργασία με το φούρνο της γειτονιάς, ενώ το σχολείο ζητά παροχή 5 μερίδων φαγητού σε καθημερινή βάση.


Στο 59οκαι 61ο Δημοτικό Σχολείο (στο συγκρότημα της Παναγίας Φανερωμένης), όπου φοιτούν κυρίως παιδιά οικονομικών μεταναστών και μουσουλμάνων, ήδη δίνονται 11 και 6 μερίδες φαγητού, αντίστοιχα, από την εκκλησία.


Απαντώντας σε έγγραφο του Δήμου Θεσσαλονίκης, που στάλθηκε σε όλα τα δημοτικά σχολεία και ζητά να δηλωθεί αριθμός παιδιών που χρήζουν παροχής κολατσιού, το 44ο Δημοτικό Σχολείο (στο τουρκικό προξενείο) ζητά 20 μερίδες, αριθμό που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου.
Στο Διαπολιτισμικό Σχολείο, στη γειτονιά της Ξηροκρήνης, υπήρξε κρούσμα παιδιού με συμπτώματα ζάλης, λόγω υποσιτισμού, και παιδιού που μάζευε ψίχουλα από το φαγητό συμμαθητή του. Οι 2 μερίδες που διατίθενται από την εκκλησία χωρίζονται σε 4-5 και δίνονται σε κάποιους μαθητές, αλλά οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Ο διευθυντής, σε σχέση με το έγγραφο του δήμου, εκτιμά ότι υπάρχει ανάγκη να δίνεται κολατσιό σε όλα τα παιδιά.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απαιτεί, ως ένα μέτρο άμεσης και ελάχιστης ανακούφισης, να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός, κλπ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών. Να δοθεί έμφαση στις λαϊκές γειτονιές και όπου διαπιστώνονται κρούσματα υποσιτισμού παιδιών, ιδιαίτερα στα Δημοτικά Σχολεία ολοήμερης λειτουργίας και τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.