Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΓΙΟΡΤΗ: ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!


Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

Πριν από 127 χρόνια, τον Μάη του 1886 οι εργάτες του Σικάγο, απέναντι στις σφαίρες της αστυνομίας, κέρδισαν το οχτάωρο, μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων τις επόμενες δεκαετίες.
Σήμερα στην Ελλάδα με τα μνημόνια, που ξηλώθηκαν σχεδόν όλα τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και με τα χαράτσια , τους φόρους, τους υψηλούς λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, την ανεργία και την στάση πληρωμών είναι αδύνατο να ζήσουμε.
Τα μέτρα που πήραν οι τελευταίες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή τρικομματική, δεν τελείωσαν ακόμα. Μην τους ακούς που λένε «δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα», λένε ψέματα. Στόχος τους, όπως φαίνεται και από τις αξιώσεις της Τρόικας είναι να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός, να αχρηστέψουν εντελώς τις συλλογικές συμβάσεις και να πληρώνεται ο καθένας με ό,τι του πετάξει σαν ξεροκόμματο ο κάθε επιχειρηματίας. Θέλουν να θεσμοθετήσουν τους μισθούς των 300 έως 400 και 500 ευρώ το πολύ για να γίνει τάχα η χώρα μας «ελκυστική προς τους επενδυτές».
Και σαν να μην έφταναν όλα, θέλουν να καταργήσουν και τον χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, να χάσει τη σημασία που έχει για τους εργάτες εδώ και πάνω από ένα αιώνα «για να δουλέψουν τα μαγαζιά». Με τι λεφτά άραγε θα ψωνίσουν οι απλήρωτοι εργάτες για το Πάσχα;
Η απεργία της 1ης Μάη δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής στα εκατομμύρια των ηρώων του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου, από τους πρωτοπόρους εργάτες της Πρωτομαγιάς του ΣΙΚΑΓΟ το 1886 έως σήμερα. Η 1η Μάη είναι πάλη των εργαζόμενων, ημέρα πάλης απέναντι στην πολιτική που στέλνει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Μέρα αποκάλυψης των εκμεταλλευτών μας που θησαυρίζουν πάνω στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Μέρα διεκδίκησης αιτημάτων για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Οι καθημερινές εξελίξεις, τα βάρβαρα μέτρα πτώχευσης του λαού μας, διαψεύδουν συνεχώς τους εκπροσώπους και τους απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στο δρόμο που χάραξαν οι εργάτες του Σικάγο βρίσκεται σήμερα η απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα, στη σύγχρονη δουλεία, στα νέα εργατικά κάτεργα που ετοιμάζουν.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Συντονιστικές Επιτροπές να πάρουν, σε κάθε πόλη, πρωτοβουλίες αγωνιστικού ταξικού εορτασμού της 1ης Μάη, με αποφάσεις να υπερασπιστούν το χαρακτήρα της πρωτομαγιάς. Να κηρύξουν 24ωρη απεργία.

Στην Αθήνα η απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 10.30π.μ.
Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 10.30π.μ.