Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανεργοι και ανασφάλιστοι δεν μπορούν να πληρώσουν
Φτάνουν στο σημείο ακόμα και να μην κάνουν εξετάσεις γιατί δεν αντέχουν οικονομικά


Τις δραματικές καταστάσεις απ' την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να πληρώσουν τα άγρια χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία μετέφεραν χτες οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι βαριά πάσχοντες, όπως καρκινοπαθείς, όταν ακούνε τα ποσά που τους χρεώνονται σηκώνονται και φεύγουν απ' το νοσοκομείο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γιατροί αναγκάζονται να παρατυπήσουν για να μπορέσουν να κρατήσουν τους αρρώστους στο νοσοκομείο για να μη διακόψουν τις θεραπείες τους, γιατί έτσι θα έχουν οδυνηρή εξέλιξη στην υγεία τους.
Οι περιπτώσεις που περιγράφτηκαν δείχνουν την απελπισία των αρρώστων και την απόγνωση των ίδιων των γιατρών:
  • Μια 25χρονη άνεργη με ρευματοειδή αρθρίτιδα πήγε στα επείγοντα του «Σωτηρία» και χρειάστηκε να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Της ζήτησαν 80 ευρώ και σηκώθηκε να φύγει. Για να την κρατήσουν οι γιατροί υποχρεώθηκαν να της κάνουν εισαγωγή.
  • Αρρωστος με υγρό στον πνεύμονα χρειάστηκε μια μέρα νοσηλεία στο «Σωτηρία». Του χρέωσαν 680 ευρώ γιατί ήταν ανασφάλιστος.
  • Στο «Μεταξά» η εξομοίωση - δηλαδή η «πρόβα» για την έναρξη ακτινοθεραπείας - χρεώνεται στον ασθενή από 180-280 ευρώ. Μέχρι πριν 5 μήνες το ΙΚΑ και το ΝΑΤ κάλυπταν πλήρως το ποσό, ενώ οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ πλήρωναν συμμετοχή 25%. Τώρα με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν καλύπτεται για κανέναν ασφαλισμένο, ο οποίος πρέπει να πληρώσει και στη συνέχεια να διεκδικήσει το ποσό.
Διέξοδος η κοινή συμπόρευση για Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν
Στο μεταξύ, οι γιατροί εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι - πέρα απ' τις δραματικές μειώσεις των μισθών - και για τις εφημερίες απ' το Δεκέμβρη του 2011. Ετσι ξεκίνησαν επισχέσεις εργασίας, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες. Θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά και σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουν άρρωστο να κινδυνεύσει.
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών η«Δημοκρατική Πανεπιστημονική Γιατρών» σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Διέξοδος προς όφελος των ασφαλισμένων και των γιατρών είναι η κοινή συμπόρευση, ο κοινός αγώνας για να βάλουμε εμπόδια στα νέα μέτρα που έρχονται. Να αντεπιτεθούμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Να συμπορευτούμε στην πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με αυτούς τους όρους θα μπορεί να εργάζεται το σύνολο των γιατρών με καλές αμοιβές, με ανθρώπινα ωράρια, κοινωνικές παροχές, εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν παρακολούθησης των επιστημονικών εξελίξεων, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα απρόσκοπτα να προσφέρουν τις επιστημονικές τους υπηρεσίες».

Πηγή: "Ριζοσπάστης" ,22 Μαρτίου 2012