Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. 2-3/ ΑΠΡΙΛΗ 2012

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Δευτέρα 2 - Τρίτη 3 Απρίλη
6 μμ - 10μμ

Πνευματικό Κέντρο "Αλέξανδρος"
(Εθν.Αμύνης 1 - πρώην cine Αλέξανδρος)

Δευτέρα 2 Απρίλη

Αφιέρωμα στη ζωή 
και στους αγώνες της εργατικής τάξης

6 μ.μ.              Άνοιγμα πολιτιστικού διημέρου

7μ.μ.               Εναρκτήρια ομιλία

7.10 μ.μ. - 7.21μ.μ.
"Μάθε εργάτη πώς" : προβολή ταινίας μικρού μήκους(11') από την ομάδα ΛΟΚΟΜΟΤΙΒΑ, εμπνευσμένη από το έργο του Πωλ Λαφάργκ " Η Θρησκεία του Κεφαλαίου".
Ταινία μυθοπλασίας του Κώστα Σταματόπουλου και του Σήφη Στάμου. Οι δυο νέοι σκηνοθέτες καταθέτουν έναν κινηματογράφο που απαντά στις αγωνίες τους, δηλαδή στο πώς  θα χειραφετηθεί η τάξη τους από το φόβο και την καταπίεση, ειδικά σήμερα που ξεδιπλώνεται μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις του κεφαλαίου εναντίον της...

7.25μ.μ. - 8.10μ.μ.
Βιβλιοπαρουσίαση τριών λογοτεχνικών εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, αφιερωμένων στην εργατική τάξη :
  • " Αντίο φίλε", συλλογή διηγημάτων για τη μετανάστευση
  • "Οι Ζουρμπίν" , Β. Κοτσέτοφ
  • "Ο Βασιλιάς Άνθρακας" , Α. Σινκλερ
Διάλειμμα

8.30μ.μ. - 10.10μ.μ.
"Ακόμη και η βροχή", Ισίαρ Μπολαίν : κινηματογραφική ταινία
Η ταινία της Ισίαρ Μπολαίν (1.42') τοποθετείται χρονικά στο 2000 και αφηγείται την ιστορία ενός ισπανόφωνου κινηματογραφικού συνεργείου που φθάνει στη Βολιβία να γυρίσει μια καυστικά κριτική ταινία για την αποικιοκρατία, μέσα από το γεγονός της άφιξης στην Αμερική του Χριστόφορου Κολόμβου και τις επακόλουθες βιαιοπραγίες και σφαγές ιθαγενών.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ωστόσο, ξεσπά στην Κοτσαμπάμπα ένας άκαμπτος αγώνας (πραγματικό γεγονός) κατά της ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού από τις πολυεθνικές, κατά των παράλογων διατάξεων απαγόρευσης συλλογής έως και του νερού της βροχής...
Η ταινία αγγίζει βαθιά, προτρέπει να σκεφτείς πάνω στην πραγματικότητα που περιβάλλει εσένα τον ίδιο. Εγείρει ερωτήματα χωρίς να απαντά σ' αυτά, δε γέρνει στο μελό - παρά τη συναισθηματική φόρτιση των σκηνών του τέλους. Προβάλλει τη φιλία, την αλληλεγγύη. Η ταινία σπέρνει το σπόρο αισιοδοξίας, κάτι που η τέχνη καλείται να κάνει. Το μήνυμα της ταινίας; Η παραδοχή ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι ισόβαρο της ζωής. Τίποτα δεν αξίζει όσο η ανθρώπινη ζωή...
Παίζουν: Λουίς Τόσαρ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Χουάν Κάρλος Αντουβίρι, Κάρα Ελεχάλδε, Ραούλ Αρεβάλο, Κάρλος Σάντος κ.α.
Παραγωγή : Ισπανί, Γαλλία, Μεξικό (2010)


Τρίτη 3 Απρίλη 

Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη

7.00μ.μ - 7.45μ.μ.
Μουσικό αφιέρωμα από την ορχήστρα της ΚΝΕ : μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Βάρναλη. Παρεμβάλλονται αφηγηματικά κείμενα αφιερωμένα στη ζωή και στο έργο του ποιητή.

Διάλειμμα

8.15μ.μ. - 9.15μ.μ. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
"Το φως που καίει", Κ.Βάρναλη : θεατρική παράσταση από τη θεατρική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Τούμπας, σε σκηνοθεσία-επιμέλεια Νίκου Ζώκα.

" Τα τρία βήματά μου"

1ο "Εν αρχή ην ο λόγος", με "Οδηγητή" το αξεπέραστο γλωσσοπλαστικό μανιφέστο του μεγάλου κομμουνιστή διανοούμενου Κώστα Βάρναλη (ποιητής-θεατρικός συγγραφέας-λογοτέχνης-στοχαστής-φιλόλογος)
2ο Κάνοντας πράξη τον κατά Κ.Στανισλάφσι ορισμό του ηθοποιού :" Ηθοποιός είναι αυτός που ξεδιπλώνει ένα χαλί στη μέση της πλατείας και παίζει"
3ο " ... Και εν συνεχεία ην η πράξις", που παίρνει σάρκα και οστά με τον στίχο ενός άλλου κομμουνιστή διανοούμενου, του Β. Μαγιακόφσκι : "Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη, μα σα φακός να μ ε γ ε θ ύ ν ε ι".

Ν.Ζώκας