Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

(Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα "Ριζοσπάστης".)


ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
«Εθαψαν» τις λαϊκές κινητοποιήσεις
Εσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δράση των προβοκατόρων, για να καλλιεργήσουν τρομοκρατία και να συκοφαντήσουν τους αγώνες
Τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που γέμισαν προχτές τους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας «έθαψαν» τα αστικά ΜΜΕ, ντόπια και διεθνή, υπηρετώντας και με αυτόν τον τρόπο την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Την ίδια στιγμή, φιλοξένησαν πολυσέλιδα ρεπορτάζ, για να παρουσιάσουν τα χτεσινά επεισόδια, καλλιεργώντας κλίμα φόβου αλλά και συκοφαντώντας τους λαϊκούς αγώνες.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος «Φλέγεται η Αθήνα καθώς διαδηλωτές λένε "όχι" σε νέες περικοπές» που χρησιμοποίησε το «Euronews», καλλιεργώντας ουσιαστικά συνειρμούς περί σύνδεσης των διαδηλωτών με τους προβοκάτορες. Αναφέρεται στα γεγονότα της Κυριακής και σε φλεγόμενα κτίρια, βόμβες μολότοφ, δακρυγόνα καθώς και δεκάδες τραυματίες σε μια διαδήλωση, που όπως ανέφερε, συμμετείχαν 80.000 άνθρωποι.
Τα «Νέα», από την πρώτη σελίδα παρουσιάζουν το φλεγόμενο κτίριο της οδού Σταδίου και Χρ. Λαδά, ενώ στις εσωτερικές σελίδες του ρεπορτάζ, γράφουν στον υπέρτιτλο: «Κτίρια και τράπεζες πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν από κουκουλοφόρους» και στον τίτλο: «Κόλαση φωτιάς και μαζικό πλιάτσικο». Σε όλο το κείμενο του ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στα επεισόδια. Για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, δε γράφει ούτε λέξη. Σε ξεχωριστό τίτλο παρουσιάζει τη «μολότοφ - κόμπρα το νέο όπλο», με εκτενή αναφορά για το πώς παρασκευάζεται και τι ζημιές προκαλεί.
Στην ίδια «γραμμή» και η «Καθημερινή». Στην πρώτη της σελίδα δείχνει τη φωτιά να μαίνεται στο ίδιο κτίριο της Σταδίου και στον τίτλο γράφει: «Καταστροφικό χάος στο κέντρο των Αθηνών». Στο ρεπορτάζ των εσωτερικών σελίδων ο τίτλος είναι: «Η Αθήνα τυλίχθηκε στις φλόγες - Εκτεταμένες ζημιές, δεκάδες τραυματίες, προσαγωγές και συλλήψεις». Ασφαλώς, στο ρεπορτάζ δε γίνεται καμιά αναφορά στην ογκωδέστατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ενώ και η συγκέντρωση του Συντάγματος υπάρχει μόνο ως «κάδρο» για να παρουσιάσει τα επεισόδια.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και το «Εθνος». Στο πρωτοσέλιδο δείχνει ένα πυρπολημένο κτίριο με τίτλο: «Φωτιές, βία και πλιάτσικο - Κάηκαν ιστορικά κτίρια της Αθήνας». Η εφημερίδα αφιερώνει συνολικά 8 σελίδες, για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με κεντρικό τίτλο: «Αμόκ βίας και εμπρησμών για επτά ώρες». Ανάμεσα στα άλλα, παρουσιάζει εκτενή ρεπορτάζ για τη δράση των «κουκουλοφόρων», με πολλές φωτογραφίες και συνολικό υπέρτιτλο «Οι προβοκάτορες έκαψαν την Αθήνα». Στη συνέχεια, αφιερώνει μια σελίδα για τα επεισόδια στις άλλες πόλεις και άλλη μια σελίδα για το πώς παρουσίασαν τα διεθνή ΜΜΕ τα επεισόδια. Τέλος, σε δύο σελίδες, παρουσιάζονται τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.
Τα διεθνή Μέσα
Για «βίαια επεισόδια στην Αθήνα και άλλες πόλεις με τραυματίες και λεηλατημένα και κατεστραμμένα καταστήματα» κάνει λόγο το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ενώ το «Reuters» σε ρεπορτάζ του λέει: «Βουλευτές εγκρίνουν μέτρα λιτότητας καθώς η Αθήνα καίγεται». Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που ζητούσαν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, μετέδωσε το «BBC», τονίζοντας πως η πλειοψηφία των διαδηλωτών πορεύτηκε ειρηνικά, ωστόσο μικρές ομάδες έκαναν σημαντικές ζημιές στην πόλη με βόμβες μολότοφ, εμπρησμούς σε τράπεζες, κινηματογράφους και καφέ. Ανάλογη ήταν και η ανταπόκριση του «CNN».
Η εφημερίδα «Financial Times» φέρει τον τίτλο «Η Αθήνα ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν», ενώ ο «Guardian» γράφει πως «εγκρίθηκαν τα μέτρα για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία». Παρόμοιες αναφορές γίνονται από όλα σχεδόν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το εργατικό κίνημα η πραγματική ανησυχία των αστών
Ο φόβος του εργατικού κινήματος ήταν έκδηλος στις δηλώσεις της Ιταλίδας υπουργού Εσωτερικών, Αννα Μαρία Καντσελιέρι που έσπευσε να αξιοποιήσει την προβοκάτσια. Μιλώντας στο περιθώριο τελετής για την προετοιμασία της Διεθνούς Εκθεσης του Μιλάνου «Expo 2015» δήλωσε πως «τα γεγονότα της Αθήνας αποτελούν σημαντική προειδοποίηση» και πρόσθεσε «παρακολουθούμε την κατάσταση της Ελλάδας με ανησυχία και προσοχή», ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να στηρίζουν» μια πιθανή «μετάδοση της έντασης» και στην Ιταλία.